Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sıhhatli, esnek ve ötümlü bir mimarida olmalı, okşayıcı bir aromaya ve metodik yanmayı sağlayacak cihetıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf masum ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten faik miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler de birfena mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey doğruca bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğruca bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maatteessüf mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. umum hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve içime hazır saymak içindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde içilen bir puro ideal gönen değerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu gönen değerleri de kimisine nazaran gayet münasip ve içilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir zat bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk gönen üstelikı beyninde gidip gelmeden kamu aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değhizmetimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değhizmettirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve içimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça yaman artar, içimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna çağ ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en esen ölçü bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek yaklaşık 6 kamer içinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen ita üzerine müesses bu tip sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı için mukannen bir çağ içinde sıcaklarda gönen enseışı yada soğuklarda humidor zarfında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca fazla hararet değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri tedariklemek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz faik gönen evet ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in baki ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en esen yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen derç hem gönen ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Tün gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak çakılı bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve umum puroların aynı nemde ve henüz sağlıklı olmasını sağlamaktadır.